2 august - Ziua Europeană de Comemorare a Victimelor Holocaustului Împotriva Romilor

Uniunea Civică a Tinerilor Romi din România si Centrul Romilor pentru Intervenție Socială și Studii (Romani CRISS), impreuna cu Asociația Centrul pentru Educație și Drepturile Omului (ACEDO) și Roma Education Fund România, organizează un eveniment dedicat Zilei Europene de Comemorare a Victimelor Holocaustului împotriva Romilor. Evenimentul va avea loc în Cracovia – Polonia în perioada 01 – 03 august 2019.

In noaptea de 2/3 august 1944, regimul nazist a procedat la exterminarea romilor din lagarul Auschwitz si au ucis 2897 de femei, barbati si copii romi. Data de 2 august a fost proclamata de Parlamentul European drept Ziua Europeana de Comemorare a Victimelor Holocaustului împotriva Romilor.

Scopul acestui eveniment este acela de a aduce un omagiu victimelor Holocaustului săvârșit de regimul nazist și de alte regimuri și aliați ai acestora asupra Romilor, dar și de a împărtăși experiența cu membrii comunităților de romi.

Evenimentele de comemorare ne fac să ne reamintim de suferințele îndurate de persoanele care au fost în Holocaust, de efectele devastatoare ale urii rasiale și de pericolul ideologiilor extremiste.

La acest eveniment vor participa 25 de tineri romi din România, reprezentanți ai romilor, activiști, istorici și reprezentanți ai instituțiilor de stat.