Uniunea Civică a Tinerilor Romi din România (UCTRR) prin intermediul  lui Iuonas Norbert, președintele acestei organizații,  i-a pârât pe Berbeceanu și Vela la Klaus Iohannis cerând demiterea acestora.

„Organizațiile neguvernamentale semnatare, Romani CRISS – Centrul Romilor pentru Intervenție Socială și Studii și UCTRR – Uniunea Civică a Tinerilor Romi din România vă solicită demiterea de îndată a domnilor Marcel Vela – Ministrul Afacerilor Interne și Traian Berbeceanu – Șeful său de cabinet pentru comportamentul iresponsabil, managementul profund defectuos și instigarea poliției române la săvârșirea de acte de violență împotriva propriilor cetățeni.

În perioada recentă, în contextul situației de urgență declarate de autoritățile române, au avut loc mai multe incidente în comunități locale, atât de romi cât și în comunități de români.

În cazul de la Hunedoara – blocul Micro 6, mai multe persoane (atât romi cât și români) au reclamat că au fost batuți de polițiști ca “răzbunare”, in urma unei confruntari anterioare. Din filmările disponibile public se vede cum un bărbat este bătut de forțele speciale într-o scară de bloc, iar un copil de 14 ani a fost bătut lângă bloc. Poliția a intrat în multe locuințe, fără a avea mandat, a folosit gaze lacrimogene în spații închise, inclusiv împotriva unor femei și a copiilor minori (unul avea 11 ani). Doi bărbați au fost bătuți de forțele speciale când au dorit sa depună plangere împotriva acestor abuzuri.

În cazul din Rahova-Bucuresti, persoana cunoscută public drept Spartacus a prezentat scuze polițiștilor pe pagina sa de Facebook și apare cu fața tumefiată. Nu este clar nici în ce condiții au survenit aceste răni și nici cum a putut sa posteze pe facebook, având în vedere ca era în stare de arest preventiv. Aceasta postare induce cumva dorința polițiștilor implicați de a îl umili, forțându-l să–și ceara scuze public. Mai mult, acesta a fost ironizat de Sindicatul Europol al Poliției Române. De asemenea, mai multe persoane, inclusiv copii minori din cartierul Rahova au reclamat că au fost batuți de poliție, care ar fi intrat la adresa greșită (căutandu-l pe Spartacus) și ulterior au plecat cerandu-și scuze pentru confuzie.

În cazul de la Bolitin-Vale, jud. Giurgiu, se vede clar în filmări cum poliția lovește cu bestialitate persoane de etnie romă care erau deja incatusate si culcate la pamant și cum acestea țipă de durere. Polițistul reprosează acestora că vorbesc în limba romani și că fac live-uri pe net. Mai mulți copii romi din acelasi cartier dorm pe câmpuri și sunt refugiați de teama abuzurilor poliției.

Stimați domni,

Domnul Marcel Vela, Ministru de Interne a gestionat în mod defectuos situația curenta de criză de la un capăt la altul. După ce cu ocazia sărbătorilor de Paște a dorit să folosească poliția pe post de curier al Bisericii Ortodoxe Române și să expună în mod iresponsabil populația la efectele deosebit de distructive ale COVID 19, Ministrul Afacerilor Interne a recidivat și a susținut abuzurile săvârșite de poliție împotriva cetățenilor, explicit  împotriva cetățenilor de etnie romă, dar nu exclusiv.

Domnul Traian Berbeceanu, șeful său de cabinet a prezentat în mod clar abordarea Ministerului, afirmând în mod public faptul că “la violență trebuie raspuns cu violență”. O asemenea abordare este inadmisibilă într-un stat de drept și încalcă în mod flagrant principiile drepturilor omului.

În aceasta logica a promovarii violenței, instigate de la nivelurile superioare ale Ministerului Afacerilor Interne, actele prezentate anterior sunt lesne de înteles. La cele mai înalte eșaloane, Ministerul Afacerilor Interne, sub conducerea incompetentă și iresponsabilă a domnilor Marcel Vela și Traian Berbeceanu, a promovat activ escaladarea violențelor și a instigat ofițerii de poliție să bată cetățenii. Ceea ce au și făcut. Au făcut-o și la București unde un bărbat a fost împuscat mortal, au făcut-o și la Bolentin-Vale unde filmările arată acte grave de tortură și probabil că o vor face în continuare, daca  dumneavoastră, Stimate domnule Președinte și Stimate domnule Prim-ministru, nu veți interveni să ii demiteți pe cei doi oameni de la comanda Ministerului Afacerilor Interne.

După cum cunoasteți, România a solicitat derogarea de la aplicarea Convenției Europene a Drepturilor Omului, în baza art. 15, pe perioada stării de urgență. Organizațiile semnatare suntem profund consternate de abuzurile grave săvârșite de poliție în această perioadă, și de instigările fățișe la violență venite de la vârful conducerii Ministerului Afacerilor Interne. Refuzăm să credem că România a solicitat aceste derogari pentru a permite sau a facilita aceste abuzuri grave împotriva propriilor cetățeni și tocmai din acest motiv avem toată încrederea că, spre deosebire de Ministrul Afacerilor Interne și de șeful său de cabinet, dumneavoastră, în calitate de șef al statului român și respectiv al puterii executive, veți lua deîndată măsurile necesare pentru stoparea acestor abuzuri, promovând astfel un climat de legalitate și responsabilitate în societatea noastră.

În această perioadă dificilă, cu atât mai mult, poliția trebuie să fie alaturi de cetățeni, să sprijine populația și să aplice legea în mod obiectiv. Rolul poliției în societate este de a aplica legea, iar atunci când anumite persoane au o conduită nelegală, poliția are rolul de a interveni pentru imobilizarea acestora și prezentarea lor în fața justiției pentru a se dispune măsurile legale. Nicăieri în Constituția țării (și nici în legislația aferentă) nu se arată că poliția este responsabila să promoveze violenta, să bată cu bestialitate cetățeni încatușați, să bată copii minori, să împuște mortal oameni sau să tortureze proprii cetățeni pentru că vorbesc în limba maternă.

În concluzie, vă aducem la cunoștință că vom sesiza și organele judiciare competente cu privire la aspectele semnalate, dar vă reiterăm solicitarea noastră respectuoasă de a demite deîndată atât Ministrul Afacerilor Interne cât și șeful său de cabinet și de a numi la conducerea Ministerului Afacerilor Interne persoane care promovează aplicarea legii românești în vigoare și nu a legii pumnului și a violenței”