9 octombrie – Ziua Nationala de Comemorare a Victimelor Holocaustului

7-10 octombrie 2018
Cracovia-Polonia

Asociația Uniunea Civică a Tinerilor Romi din România (UCTRR) în parteneriat cu Secretariatul General al Guvernului, a organizat un eveniment dedicat Zilei Naționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului care va avea loc în Cracovia – Polonia în perioada 7-10 octombrie 2018.

Scopul evenimentului a fost de a aduce in atentia publicului larg, un fapt ignorant, adesea nerecunoscut si nepredat in scoli si anume genocidul savarsit de regimul nazist si de alte regimuri si aliatii acestora asupra romilor, ceea ce plaseaza romii printre victimele ignorate ale Holocaustului comise in cursul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Asadar, prin evenimentul de marcare a zilei de 9 octomrbie, ca Ziua Nationala de Comemorare a Victimelor Holocastului, UCTRR si-a propus sa contribuie la cunoasterea de catre publicul larg a istoriei romilor prin intermediul unui dialog cu cetatenii, astfel de actiuni contribuind la constientizarea si combaterea atitudinilor antirome din Romania si Europa.

Comemorarea crimelor impotriva umanitatii si a incalcarii extrem de grave ale drepturilor omului este esentiala pentru sustinerea cauzelor pacii, reconcilierii, democratiei si drepturilor omului in Europa. Holocaustul romilor in Europa merita recunoastere deplina, proportional cu gravitatea crimelor regimului nazist si ale altor regimuri, care aveau ca scop eliminiarea fizica a romilor din Europa, precum si a evreilor si altor grupuri minoritare.

In cadrul evenimentului au fost abordate numeroase teme printre care si :

  • Holocastul Romilor din Romania
  • Drepturile romilor in perioada celui de-al doilea Razboi Mondial
  • Politicile de exterminare a romilor din Romania si Europa
  • 16 Mai – Ziua Rezistentei Romilor
  • 2 August – Ziua Europeana de comemorare a Holocaustului impotriva Romilor
  • Combaterea atitudinilor rasiste fata de comunitatea de romi din Romania si Europa
  • Masuri de combaterea discriminarii impotriva romilor la nivel European

In deschiderea evenimentului am avut deosebita placere sa fie alaturi de noi: Consilier de stat – Dana Varga, Consilier de stat – Radu Tipisca si Marian Mandache – director Romani CRISS, Lacatus Olimpiu Bela – DASM Cluj.

A avut loc o sesiune de discutii cu privire la asumare identitatii, cresterea stimei de sine, recunoasterea statului roman, Ziua de 2 august ca fiind Ziua Europeana de Comemorare a Victimelor Holocaustului impotriva Romilor si infiintarea unui muzeu si monumente in memoria victimelor Holocaustului.

A doua zi ne-am indreptat catre muzeul din Auschwitz pentru a vedea o parte din lucrurile expuse, conditiile de trai din lagarele de concentrare si totodata crematoriul unde mii de oameni au fost arsi.

In a doua parte a zilei ne-am deplasat la Auschwitz-Birkenau, unde evenimentul a debutat printr-un moment de reculegere în memoria victimelor Holocaustului, urmat de mesajul transmis de Prim – Ministru Viorica Dancilă prin intermediul doamnei Dana Varga – consilier de stat, Idaver Memedov – OSCE/ODIHR, Officer, Contact Point for Roma and Sinti Issues, Iuonas Norbert – Presedinte UCTRR, Marian Mandache – director Romani Criss si participantii evenimentului. In inchiere, am depus coroane si flori, simbol al omagiului nostru fata de victimele Holocaustului.

La sfarsitul zilei, am reflectat despre vizita noastra la Auschwitz si Auschwitz Birkenau, unde participantii si invitatii ne-au relatat despre sentimentele traite pe toata perioada vizitei si dezvoltarea unui spirit civic in asumarea identitatii si promovarea istoriei romilor.

In inchierea evenimentului, fiecare participant ne-a redactat o pagina cu ce a simtit in toate aceste zile, iar in urma celor scrise vom face o mica brosura, marcand aceasta zi, cu povestile participantilor care ulterior va fi postata pe site-ul oficial al UCTRR-ului.

Discursul premierului Viorica Dăncilă la manifestările dedicate Zilei Naţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului

AMEN NA BISTRAS!!!

 

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2055664431122234&id=1011385838883437

Privacy Preference Center