Asociatia Uniunea Civică a Tinerilor Romi din România (UCTRR) si Centrul Romilor pentru Intervenție Socială și Studii (Romani CRISS), impreuna cu Asociația Centrul pentru Educație și Drepturile Omului (ACEDO) și Roma Education Fund România (REF) au organizat evenimentul dedicat Zilei Europene de Comemorare a Victimelor Holocaustului împotriva Romilor – 2 august. Evenimentul a avut loc în perioada 01 – 03 august 2019 in orasul Cracovia, Polonia. La acest eveniment au participat 25 de tineri romi din România, reprezentanți ai romilor, activiști, istorici și reprezentanți ai instituțiilor de stat. Scopul evenimentului a fost acela de a aduce un omagiu victimelor Holocaustului săvârșit de regimul nazist și de alte regimuri și aliați ai acestora asupra Romilor. Evenimentele marcate in acele zile ne-au facut sa ne reamintim de suferintele indurate de catre romi, de efectele devastatoare ale urii rasiale si de pericolul ideologiilor extremiste. Asadar, in prima zi, dupa un drum deloc usor, am participat la conferinta internationala ce a avut loc la Auditorium Maximum al Universității Jagiellonian din Cracovia si  care s-a intitulat ”Is ‘Auschwitz only Sleeping?’ Sinti and Roma Narratives after the Holocaust”. Acolo am avut onoarea să-l întâlnim pe reverendul Jesse Louis Jackson, legendarul activist afro-american pentru drepturile civile și fondatorul PUSH / Rainbow Coalition și să fim inspirați de discursul său, de cuvintele sale și de experiențele pe care le-a împărtășit despre lupta sa și lupta pentru drepturile civile din America. Conferința a reunit actori importanți, artiști, avocați și academicieni pentru a discuta despre reprezentarea memoriei romilor la intersecția dintre arta, cultură, activism politic și spații istorice ale memoriei romilor, precum și lupta pentru drepturile civile, pentru recunoaștere și lupta împotriva antigipsului.

 

Dupa conferinta am avut deosebita placere sa ii avem alaturi de noi pe activistii Dan Doghi de la OSCE/ODIHR care a vorbit despre scopul si activitatea OSCE/ODIHR, importanta activismului rom, despre asumarea si implicarea tinerilor romi in viata comunitatilor de romi.

Costel Bercus, a vorbit despre importanta unei miscari civice de tineret din Romania dar si din Europa, despre actiuni de comemorare atat la nivel local/national dar si european si nu in ultimu rand despre mobilizare si re-mobilizarea miscarii civice rome din Romania.

Iulius Rostas, ne-a prezentat despre activitatea lui in universitate, eforturile care se depun pentru combaterea rasismului impotriva romilor in Europa.

Marian Mandache, a vorbit despre Rezoluția Parlamentului European din 15 aprilie 2015 referitoare la Ziua Internaționala a Romilor atitudini antițigănești în Europa și recunoașterea de către UE a Zilei de comemorare a genocidului împotriva romilor în al Doilea Război Mondial (2015/2615(RSP) si despre practicile abuzive care impiedica ultimii supravietuitori romi ai deportarii in Transnistria sa beneficieze de drepturile legale, prevazute de legea nr. 189/2000, anume o indemnizaţie lunara de circa 800 de lei pentru cei doi ani de deportare, asigurare medicala implicita si un loc de veci gratuit.

Robert Vaszi – ne-a vorbit despre munca depusa de aproximativ 20 de ani de activism rom,  activitatile lui din jud. Salaj, primele cazuri de segregare, de abuzuri care au fost facute impotriva romilor, si nu in ultimul rand despre lupta impotriva discriminarii din Romania.

Dupa terminarea conferintei, am luat parte cu totii la un concert sustinut de ”Roma and Sinti Philarmonic Orchestra”, dirijor Riccardo M Sahiti. Cu aceasta ocazie, directorului Muzeului Auschwitz-Birkenau, Dr. Piotr M. A. Cywinski, a fost premiat cu premiul special ”European Civil Right Prize of the Sinti and Roma”.

A doua zi a fost marcata de vizita la Auschwitz-Birkenau pentru a lua parte la ceremonia dedicată Zilei Europene de Comemorare a Victimelor Holocaustului Impotriva Romilor. Ne-au incercat niste sentimente, care cu greu se pot explica in cuvinte, la vederea lagarului, dar si a supravietuitorilor romi si evrei prezenti la ceremonie. Impreuna cu Centrul de Cercetări Culturale şi Sociale „Romane Rodimata” am reusit sa prezentam o expozitie exceptionala, chiar la intrarea in camp. Dupa incheierea ceremoniei, am depus o coroana de flori in memoria victimelor Holocaustului. In a doua parte a zilei, dupa aproximativ 6 km de mers pe jos, am ajuns in cele din urma sa vizitam Auschwitz-Museum, unde am avut deosebita onoare sa-l avem alaturi de noi si sa ne faca o scurta prezenta despre Auschwitz Birkenau si Auschwitz Museum pe dl. Nicu Stoica care ne-a vorbit despre mecanismele/experimentele pe care le-au folosit regimul nazist  impotriva romilor si evreilor. Si de aceasta data am ramas fara cuvinte la ceea ce am putut vedea si anume, expozitia cu lucrurile ramase ale victimelor Holocaustului, camerele de gazare, zeci de kilograme de par, crematoriu dar  si hainute ale copiilor victime ale regimului nazist din perioada celui De-al Doilea Razboi Mondial.

Multumim mult: Costel Bercus, Marian Mandache, Dan Doghi, Iulius Rostas, Danut Dumitru, Furtuna Adrian, Nicu Stoica, Robert Vaszi, Eugen Ghita.

 

https://www.facebook.com/1011385838883437/photos/pcb.2500074600014546/2500073026681370/?type=3&theater