2 AUGUST 2024 – AMEN NA BISTRAS!

Asociația Uniunea Civică a Tinerilor Romi din România te invită să te înscrii în programul de mentorat dedicat istoriei romilor cu accent pe perioada celui De-al Doilea Război Mondial (Holocaustul Romilor).

Ești tânăr/ă de etnie romă?

Îți dorești să cunoști istoria romilor sau vrei să împărășești tinerilor experiențe din viața personală sau profesională?  

Alătură-te nouă și vei afla informații care te vor ajuta să îți menții un punct de vedere atunci când, de exemplu, te afli într-o situație de discriminare sau când vrei să promovezi drepturile romilor.

La finalul programului de mentorat vei avea ocazia să afli informații direct din muzeul Auschwitz-Birkenau și Auschwitz, acolo unde vom merge pentru a comemora Ziua Europeană de Comemorare a Victimelor Holocasutului Împotriva Romilor în perioada 31 iulie – 3 august 2024 în Cracovia, Polonia.

Atenție: Locuri limitate, doar 30 de tineri/e vor fi admiși.

Ce vei învăța:

  1. Ce înseamnă discriminarea și cum se manifestă.
  2. Istoria Romilor.
  3. Holocaustul Romilor din perioada celui De-al Doilea Razboi Mondial.

Perioada de desfășurare: IUNIE – AUGUST 2024.

Locația: Online, pe platforma ZOOM și deplasare în Cracovia, Polonia.

Participanții ideali:

– Tineri romi cu vârsta cuprinsă între 18-35 de ani;

– Participanții vor trebui să participe pe tot parcursul programului (sesiunile sunt obligatorii), inclusiv ulterior în diseminarea informațiilor;

– Să aibă acces la device-uri pentru a le folosi pe platforma ZOOM, unde vom avea întâlnirile de mentorat;

– Să aibă disponibilitatea de deplasare în Polonia, Cracovia (obilgatoriu);

– Participanții trebuie să fie motivați să lucreze pe tematicile propuse;

– Să fie deschis la subiect și să empatizeze cu ceilalți participanți.

PARTICIPAREA ÎN PROGRAMUL DE MENTORAT ESTE GRATUITĂ. NOI, UCTRR, NE OCUPĂM DE DEPLASAREA ÎN POLONIA (transportul, cazarea și masa sunt asigurate de noi).

Nu te mai gândi, aplică!

TERMEN LIMITĂ PENTRU APLICARE: 25 mai 2024.

Link pentru înscriere:

https://docs.google.com/…/1FAIpQLSfDj0RTqXgp32…/viewform

2 AUGUST - ZIUA EUROPEANĂ DE COMEMORARE A VICTIMELOR HOLOCAUSTULUI ÎMPOTRIVA ROMILOR

 

Uniunea Civică a Tinerilor Romi din România si Centrul Romilor pentru Intervenție Socială și Studii (Romani CRISS), impreuna cu Asociația Centrul pentru Educație și Drepturile Omului (ACEDO) și Roma Education Fund România, organizează un eveniment dedicat Zilei Europene de Comemorare a Victimelor Holocaustului împotriva Romilor. Evenimentul va avea loc în Cracovia – Polonia în perioada 01 – 03 august 2019.

In noaptea de 2/3 august 1944, regimul nazist a procedat la exterminarea romilor din lagarul Auschwitz si au ucis 2897 de femei, barbati si copii romi. Data de 2 august a fost proclamata de Parlamentul European drept Ziua Europeana de Comemorare a Victimelor Holocaustului împotriva Romilor.

Scopul acestui eveniment este acela de a aduce un omagiu victimelor Holocaustului săvârșit de regimul nazist și de alte regimuri și aliați ai acestora asupra Romilor, dar și de a împărtăși experiența cu membrii comunităților de romi.

Evenimentele de comemorare ne fac să ne reamintim de suferințele îndurate de persoanele care au fost în Holocaust, de efectele devastatoare ale urii rasiale și de pericolul ideologiilor extremiste.

La acest eveniment vor participa 25 de tineri romi din România, reprezentanți ai romilor, activiști, istorici și reprezentanți ai instituțiilor de stat.

 

Amen Na Bistras - Ziua Europeana de Comemorare a Victimelor Holocaustului Impotriva Romilor - 2 august

 

Asociatia Uniunea Civică a Tinerilor Romi din România (UCTRR) si Centrul Romilor pentru Intervenție Socială și Studii (Romani CRISS), impreuna cu Asociația Centrul pentru Educație și Drepturile Omului (ACEDO) și Roma Education Fund România (REF) au organizat evenimentul dedicat Zilei Europene de Comemorare a Victimelor Holocaustului împotriva Romilor – 2 august. Evenimentul a avut loc în perioada 01 – 03 august 2019 in orasul Cracovia, Polonia. La acest eveniment au participat 25 de tineri romi din România, reprezentanți ai romilor, activiști, istorici și reprezentanți ai instituțiilor de stat. Scopul evenimentului a fost acela de a aduce un omagiu victimelor Holocaustului săvârșit de regimul nazist și de alte regimuri și aliați ai acestora asupra Romilor. Evenimentele marcate in acele zile ne-au facut sa ne reamintim de suferintele indurate de catre romi, de efectele devastatoare ale urii rasiale si de pericolul ideologiilor extremiste. Asadar, in prima zi, dupa un drum deloc usor, am participat la conferinta internationala ce a avut loc la Auditorium Maximum al Universității Jagiellonian din Cracovia si  care s-a intitulat ”Is ‘Auschwitz only Sleeping?’ Sinti and Roma Narratives after the Holocaust”. Acolo am avut onoarea să-l întâlnim pe reverendul Jesse Louis Jackson, legendarul activist afro-american pentru drepturile civile și fondatorul PUSH / Rainbow Coalition și să fim inspirați de discursul său, de cuvintele sale și de experiențele pe care le-a împărtășit despre lupta sa și lupta pentru drepturile civile din America. Conferința a reunit actori importanți, artiști, avocați și academicieni pentru a discuta despre reprezentarea memoriei romilor la intersecția dintre arta, cultură, activism politic și spații istorice ale memoriei romilor, precum și lupta pentru drepturile civile, pentru recunoaștere și lupta împotriva antigipsului.

 

Dupa conferinta am avut deosebita placere sa ii avem alaturi de noi pe activistii Dan Doghi de la OSCE/ODIHR care a vorbit despre scopul si activitatea OSCE/ODIHR, importanta activismului rom, despre asumarea si implicarea tinerilor romi in viata comunitatilor de romi.

Costel Bercus, a vorbit despre importanta unei miscari civice de tineret din Romania dar si din Europa, despre actiuni de comemorare atat la nivel local/national dar si european si nu in ultimu rand despre mobilizare si re-mobilizarea miscarii civice rome din Romania.

Iulius Rostas, ne-a prezentat despre activitatea lui in universitate, eforturile care se depun pentru combaterea rasismului impotriva romilor in Europa.

Marian Mandache, a vorbit despre Rezoluția Parlamentului European din 15 aprilie 2015 referitoare la Ziua Internaționala a Romilor atitudini antițigănești în Europa și recunoașterea de către UE a Zilei de comemorare a genocidului împotriva romilor în al Doilea Război Mondial (2015/2615(RSP) si despre practicile abuzive care impiedica ultimii supravietuitori romi ai deportarii in Transnistria sa beneficieze de drepturile legale, prevazute de legea nr. 189/2000, anume o indemnizaţie lunara de circa 800 de lei pentru cei doi ani de deportare, asigurare medicala implicita si un loc de veci gratuit.

Robert Vaszi – ne-a vorbit despre munca depusa de aproximativ 20 de ani de activism rom,  activitatile lui din jud. Salaj, primele cazuri de segregare, de abuzuri care au fost facute impotriva romilor, si nu in ultimul rand despre lupta impotriva discriminarii din Romania.

Dupa terminarea conferintei, am luat parte cu totii la un concert sustinut de ”Roma and Sinti Philarmonic Orchestra”, dirijor Riccardo M Sahiti. Cu aceasta ocazie, directorului Muzeului Auschwitz-Birkenau, Dr. Piotr M. A. Cywinski, a fost premiat cu premiul special ”European Civil Right Prize of the Sinti and Roma”.

A doua zi a fost marcata de vizita la Auschwitz-Birkenau pentru a lua parte la ceremonia dedicată Zilei Europene de Comemorare a Victimelor Holocaustului Impotriva Romilor. Ne-au incercat niste sentimente, care cu greu se pot explica in cuvinte, la vederea lagarului, dar si a supravietuitorilor romi si evrei prezenti la ceremonie. Impreuna cu Centrul de Cercetări Culturale şi Sociale „Romane Rodimata” am reusit sa prezentam o expozitie exceptionala, chiar la intrarea in camp. Dupa incheierea ceremoniei, am depus o coroana de flori in memoria victimelor Holocaustului. In a doua parte a zilei, dupa aproximativ 6 km de mers pe jos, am ajuns in cele din urma sa vizitam Auschwitz-Museum, unde am avut deosebita onoare sa-l avem alaturi de noi si sa ne faca o scurta prezenta despre Auschwitz Birkenau si Auschwitz Museum pe dl. Nicu Stoica care ne-a vorbit despre mecanismele/experimentele pe care le-au folosit regimul nazist  impotriva romilor si evreilor. Si de aceasta data am ramas fara cuvinte la ceea ce am putut vedea si anume, expozitia cu lucrurile ramase ale victimelor Holocaustului, camerele de gazare, zeci de kilograme de par, crematoriu dar  si hainute ale copiilor victime ale regimului nazist din perioada celui De-al Doilea Razboi Mondial.

Multumim mult: Costel Bercus, Marian Mandache, Dan Doghi, Iulius Rostas, Danut Dumitru, Furtuna Adrian, Nicu Stoica, Robert Vaszi, Eugen Ghita.

 

https://www.facebook.com/1011385838883437/photos/pcb.2500074600014546/2500073026681370/?type=3&theater

9 OCTOMBRIE – ZIUA NATIONALA DE COMEMORARE A VICTIMELOR HOLOCAUSTULUI

 

7-10 octombrie 2018
Cracovia-Polonia

Asociația Uniunea Civică a Tinerilor Romi din România (UCTRR) în parteneriat cu Secretariatul General al Guvernului, a organizat un eveniment dedicat Zilei Naționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului care va avea loc în Cracovia – Polonia în perioada 7-10 octombrie 2018.

Scopul evenimentului a fost de a aduce in atentia publicului larg, un fapt ignorant, adesea nerecunoscut si nepredat in scoli si anume genocidul savarsit de regimul nazist si de alte regimuri si aliatii acestora asupra romilor, ceea ce plaseaza romii printre victimele ignorate ale Holocaustului comise in cursul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Asadar, prin evenimentul de marcare a zilei de 9 octomrbie, ca Ziua Nationala de Comemorare a Victimelor Holocastului, UCTRR si-a propus sa contribuie la cunoasterea de catre publicul larg a istoriei romilor prin intermediul unui dialog cu cetatenii, astfel de actiuni contribuind la constientizarea si combaterea atitudinilor antirome din Romania si Europa.

Comemorarea crimelor impotriva umanitatii si a incalcarii extrem de grave ale drepturilor omului este esentiala pentru sustinerea cauzelor pacii, reconcilierii, democratiei si drepturilor omului in Europa. Holocaustul romilor in Europa merita recunoastere deplina, proportional cu gravitatea crimelor regimului nazist si ale altor regimuri, care aveau ca scop eliminiarea fizica a romilor din Europa, precum si a evreilor si altor grupuri minoritare.

In cadrul evenimentului au fost abordate numeroase teme printre care si :

  • Holocastul Romilor din Romania
  • Drepturile romilor in perioada celui de-al doilea Razboi Mondial
  • Politicile de exterminare a romilor din Romania si Europa
  • 16 Mai – Ziua Rezistentei Romilor
  • 2 August – Ziua Europeana de comemorare a Holocaustului impotriva Romilor
  • Combaterea atitudinilor rasiste fata de comunitatea de romi din Romania si Europa
  • Masuri de combaterea discriminarii impotriva romilor la nivel European

In deschiderea evenimentului am avut deosebita placere sa fie alaturi de noi: Consilier de stat – Dana Varga, Consilier de stat – Radu Tipisca si Marian Mandache – director Romani CRISS, Lacatus Olimpiu Bela – DASM Cluj.

A avut loc o sesiune de discutii cu privire la asumare identitatii, cresterea stimei de sine, recunoasterea statului roman, Ziua de 2 august ca fiind Ziua Europeana de Comemorare a Victimelor Holocaustului impotriva Romilor si infiintarea unui muzeu si monumente in memoria victimelor Holocaustului.

A doua zi ne-am indreptat catre muzeul din Auschwitz pentru a vedea o parte din lucrurile expuse, conditiile de trai din lagarele de concentrare si totodata crematoriul unde mii de oameni au fost arsi.

In a doua parte a zilei ne-am deplasat la Auschwitz-Birkenau, unde evenimentul a debutat printr-un moment de reculegere în memoria victimelor Holocaustului, urmat de mesajul transmis de Prim – Ministru Viorica Dancilă prin intermediul doamnei Dana Varga – consilier de stat, Idaver Memedov – OSCE/ODIHR, Officer, Contact Point for Roma and Sinti Issues, Iuonas Norbert – Presedinte UCTRR, Marian Mandache – director Romani Criss si participantii evenimentului. In inchiere, am depus coroane si flori, simbol al omagiului nostru fata de victimele Holocaustului.

La sfarsitul zilei, am reflectat despre vizita noastra la Auschwitz si Auschwitz Birkenau, unde participantii si invitatii ne-au relatat despre sentimentele traite pe toata perioada vizitei si dezvoltarea unui spirit civic in asumarea identitatii si promovarea istoriei romilor.

In inchierea evenimentului, fiecare participant ne-a redactat o pagina cu ce a simtit in toate aceste zile, iar in urma celor scrise vom face o mica brosura, marcand aceasta zi, cu povestile participantilor care ulterior va fi postata pe site-ul oficial al UCTRR-ului.

Discursul premierului Viorica Dăncilă la manifestările dedicate Zilei Naţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului

AMEN NA BISTRAS!!!

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2055664431122234&id=1011385838883437