Punctul de vedere a Asociației „ Femeile se implică” cu privire la abuzul tinerei rome de către agentul de pază a Carrefour-ului din Brașov, a fost susținut și de Uniunea Civică a Tinerilor Romi, printr-o scrisoare deschisă.

„ Către: Mocanu Elena Simona, Prim-Procuroare a Parchetului de pe lângă Judecatoria Brașov

Lucian Nicolae Bode, Ministrul Afacerilor Interne

Alexandre Bompard, Președinte al Carrefour Group

Laurent Valee, Secretar general al Carrefour Group

CUM SE POATE CA, ÎN ROMÂNIA, VICTIMELE SĂ FIE AMENINȚATE

ȘI PROBELE DIN DOSARELE PENALE

SĂ FIE ALTERATE ȘI PREZENTATE ÎN MOD PUBLIC?

Asociația „Femeile Se Implică ” ( A-FI ) protestează cu privire la gravele încălcări aduse procesului de administrare a justiției în cazul tinerei bătute în data de 1 decembrie 2020 de personalul firmei contractate de Carrefour Brașov.

Constatăm că probele aflate la dosarul de urmărire penală au fost alterate/trunchiate și făcute publice.

Din cauza unor filmări apărute pe internet și apoi preluate de unele canale nationale de televiziune,  siguranța în spațiul public și caracterul unei tinere fete de 18 au fost grav prejudiciate.

Atragem atenția, în mod deosebit, asupra faptului că în situația în care s-a prezentat o plângere oficială, acest act a produs un efect  la adresa victimei de “condamnare și acuzație publică”, ceea ce constituie un atentat grav la înfăptuirea justiției.

Considerăm ca o fiind o problemă majoră faptul că un polițist din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, domnul Marian Godina, a prezentat în mod public date confidențiale din dosar, încercând să manipuleze opinia publică, precum și să minimalizeze și să deturneze atenția de la abuzurile grave săvârșite împotriva unei fete de 18 ani.

În articolul publicat pe blogul său în data de 23 decembrie 2020 [i] și în postările ulterioare de pe Facebook [ii], angajatul Ministerului Afacerilor Interne face tot ce poate să o decredibilizeze pe victimă, să o prezinte ca pe o infractoare și să minimalizeze violențele la care a fost supusă. Angajatul MAI dă și verdicte clare în cauza penală aflate în curs, verdicte prin care stabilește că tânăra în cauză a furat și că bătaia primită nu e foarte gravă. Un reprezentant al MAI discreditează și diminuează public violența împotriva femeilor, misiune pentru care ONG-ul nostru militează la nivel național și european.

Reprezentantul MAI a menționat și că a avut acces la filmările făcute în incinta magazinului Carrefour. Ulterior, acesta a și distribuit două filmări pe pagina sa de Facebook, filmări ce constituie probe în dosarul penal aflat în faza de urmărire penală la Parchetul de pe lânga Judecătoria Brașov. Faptul că o persoană fără nicio calitate în dosar a avut acces la probe esențiale (probe la care victima și avocata sa nu au avut acces până în prezent) și faptul că aceste probe au fost distribuite public constituie o amenințare gravă la adresa înfăptuirii justiției și o încălcare flagrantă a dreptului la un proces echitabil.

În sprijinul acestor concluzii publice puse de reprezentantul Ministerului Afacerilor Interne, acesta a distribuit filmări confidențiale, dar trunchiate.

Astfel, prima filmare (din incinta camerei în care a avut loc agresiunea asupra fetei) are o durată totală de 10 minute și 56 de secunde, dar începe la ora 16, 11 minute și 10 secunde (aceasta este prima dată la care ora afișată este vizibilă și se regăsește la secunda 11 din filmare) și se termină la ora 17, 41 minute și 42 de secunde. Cu alte cuvinte, au fost redate aproximativ 11 minute din durata totală de aproximativ 90 de minte.

Partea în care se prezintă agresiunea efectivă asupra fetei incepe la ora 16, 26 minute și 04 de secunde (reprezentând minutul 4 și 30 de secunde din filmare) și se incheie la ora 16, 26 minute și 50 secunde (reprezentând minutul 5 și 17 secunde din filmare), dar din filmarea distribuită public de angajatul Ministerului Afacerilor Interne au fost tăiate elemente esențiale, printre care subliniem:

–       Lipsește cea mai gravă parte a agresiunii, respectiv atunci când, potrivit declarației fetei, a fost bătută pentru că a refuzat să semneze o declarație prezentată de reprezentanții firmei de pază pentru recunoașterea furtului din magazin;

–       Lipsește, de asemenea, potrivit declarației fetei, partea în care fata a fost supusă unei percheziții corporale de către personalul firmei de pază care este de alt gen decât cel indicat de lege, fapt ce constituie o încălcare flagrantă a legislației în vigoare și a drepturilor fundamentale ale tinerei;

–        Conform declarației victimei, lipsesc părțile în care a fost supusă agresiunilor verbale și intimidărilor psihologice de către reprezentanții firmei de pază contractate de Carrefour.

A doua filmare are durata totală de 1 minut și 56 de secude, iar prima data cand se poate vedea clar ora exactă este la secunda 41 a filmării când se indică ora 15, 42 minute și 20 de secunde. Ultima dată vizibilă pe filmare este la minutul 1 și 52 de secunde și reprezintă ora 15, 43 minute și 30 de secunde.

Filmarea reprezintă o parte extrem de mică din  circuitul prezentei tinere în magazin (mai puțin de 2 minute), iar aceasta parte a fost aleasă anume ca să inducă opinia publică în eroare cu privire la cele întâmplate.

De asemenea, din această filmare au fost excluse, conform declarațiilor victimei,  părți foarte importante, printre care amintim:

–       A fost exclus momentul în care tânăra restituie bunurile puse în coș pe un alt raft din magazin, înainte de a trece linia caselor;

–       Au mai fost excluse momentele în care tânăra și-a dat geaca jos de câteva ori și a pus-o în ghiozdan, acesta fiind motivul pentru care a închis fermoarul ghizdanului;

–       Segmentul de filmare ales nu relevă faptul că bunurile respective au fost puse în cărucior de fapt, nu în ghiozdan și nici faptul că, așa cum am precizat anterior, ele au fost puse pe raft ulterior, înainte de trecerea liniei caselor.

Un fapt extrem de grav îl constituie modalitatea în care această filmare a fost făcută publică, în sensul în care fața tinerei a fost expusa în mod complet, fără a fi în niciun fel blurată, fapt ce constituie o încălcare extrem de grava a dreptului la imagine și a demnității umane.

Din cauza acestei acestei expuneri publice, starea emoțională a tinerei este afectată considerabil și necesită consiliere psihologică.

Concluzia făcută public de un reprezentant al Ministerului Afacerilor Interne, în lipsa oricărei investigații efective, cum că nu ar fi existat o motivatie rasistă, constituie o încălcare gravă a obligației pozitive ce revine statului roman în lumina art. 14 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

În opinia noastră, este extrem de important ca toate aspectele acestui caz să fie lămurite de organele de cercetare penală și de instanțele de judecată competente, fără niciun fel de influențe, diversiuni și manipulări din partea reprezentanților Ministerului Afacerilor Interne.

Față de cele aratate mai sus, vă solicităm următoarele:

  1. Cerem în mod public Ministerului Afacerilor Interne și Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov să explice cum se poate ca, în Romania, victimele să fie amenințate, iar probele dintr-un dosar aflat în faza de urmărire penală să fie consultate de persoane fără calitate și să fie distribuite în mod public în forma alterată/trunchiată?
  2. Cerem în mod public Grupului Carrefour să facă o declarație oficială prin care să explice dacă aceste probe au fost alterate și/sau făcute publice de către firmă sau de angajații săi, respectiv dacă au fost transmise/divulgate către terti de către firmă sau de angajații săi;
  3. Cerem în mod public Ministerului Afacerilor Interne să inițieze cercetările disciplinare față de angajatul său, domnul Marian Godina, pentru cele arătate mai sus;
  4. Cerem în mod public Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov să ia toate măsurile prevăzute de lege pentru a se asigura că filmările existente la dosar sunt complete și nealterate/netrunchiate;
  5. Cerem în mod public Parchetului de pe lângă Judecatoria Brașov să initieze o investigație amănunțită și imparțială cu privire la modalitatea în care filmările au ajuns să fie făcute publice, respectiv să solicite tragerea la răspundere penală a persoanelor culpabile dacă au fost întrunite condițiile prevăzute de lege;
  6. Cerem în mod public mod public Parchetului de pe lângă Judecatoria Brașov să inițieze o investigație amănunțită și imparțială cu privire la amenințările ce au fost aduse victimei în urma formulării plângerii cu privire la evenimentele din data de 1 decembrie 2020.

În final, precizăm că vom înainta plângeri oficiale cu privire la aspectele semnalate către autoritățile publice competente.

Brașov, 25 decembrie 2020

Cu stimă,

Asociația „Femeile se Implica”

………………

Prezenta scrisoare deschisă este susținută și de

UCTRR – Uniunea Civică a Tinerilor Romi din România

Iuonas Norbert – Președinte

Sursa Facebook