Forumul Tinerilor Romi din România

 


În perioada 15 – 18 mai 2019, Uniunea Civică a Tinerilor Romi din România, în parteneriat cu Centrul Romilor pentru Intervenție Socială și Studii – Romani Criss, organizează în București, cea de-a treia ediție a Forumului Tinerilor Romi din România.


Forumul se adresează, în special, tinerilor romi, cu vârste cuprinse între 18-35 de ani. La deschiderea oficială a evenimentului, care va avea loc în data de 16 mai 2019, vor participa peste 40 de tineri romi și neromi din țara, reprezentați ai Guvernului României, ai societății civile, ai rețelelor de tineret din România, beneficiarii programului de burse memoriale Livia Plaks, precum și finanțatorul programului Livia Plaks, domnul profesor universitar Andrew H. Plaks.

În cadrul evenimentului vor avea loc workshopuri și dezbateri pe teme de interes pentru tinerii care activează în cadrul organizaţiilor neguvernamentale, precum:

Lupta împotriva discriminării în școli și universități”

și

„Implicarea civică a tinerilor romi”

Evenimentul este susținut în cadrul Programului de Burse Memoriale „Livia Plaks”, derulat în parteneriat de U.C.T.R.R. și Romani CRISS, cu sprijinul IREX – International Research and Exchanges Board. Prin acest proiect se dorește dezvoltarea unei rețele de tineri romi care să fie activă și să lupte împotriva rasismului, prezentarea programului Livia Plaks și celebrarea zilei de 16 mai – Ziua Rezistenței Romilor, un moment istoric foarte important, în vederea conștientizării consecințelor acțiunilor discriminatorii și rasiste împotriva romilor.

Uniunea Civică a Tinerilor Romi din România (UCTRR) împreună cu Ministerul Tineretului și Sportului, organizează, cea de a II-a ediție a Forumului Tinerilor Romi din România sub egida Forumului pentru Drepturile Tinerilor, ce va avea loc la Complexul Cultural Sportiv Studențesc Tei, din București, în perioada 5 – 10 decembrie 2017.

Evenimentul Forumul Tinerilor Romi din România, ediția a II-a, se desfășoară pe parcursul a 6 zile și se adresează tinerilor romi și neromi cu vârste cuprinse între 18-35 de ani.

Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc în data de 06.12.2017, la care vor fi prezenți invitați speciali, reprezentanți ai guvernului și ai ambasadelor, precum și reprezentați ai societății civile rome și ai organizațiilor de tineret rome.

Prin acest proiect se dorește dezvoltarea de noi parteneriate între societatea civilă, instituțiile publice și organizațiile de tineret rome sau tineri romi, creșterea gradului de cunoștințe a tinerilor romi în legătură cu societatea civilă de tineret din România, dezvoltarea unei rețele de tineri romi care să fie active și să lupte împotriva rasismului.

La eveniment vor fi prezenți peste 100 de tineri romi și neromi din toată țara, care vor participa la workshopuri și dezbateri pe teme de interes precum: Participarea civică și implicarea tinerilor în elaborarea politicilor de tineret; Combaterea discriminării și rasismului față de romi; Romii între egalitate și echitate.

Comunicat de presa – Forumul Tinerilor Romi din Romania 2017

Declaratie tinerilor participanti la evenimentul : Forumul Tinerilor Romi din Romania 2017

Forumul Tinerilor Romi – împotriva discursului instigator la ură

 

Nevo Parudimos și Uniunea Civică a Tinerilor Romi din Romania in parteneriat cu Ministerul Tineretului si Sportului și Roma Education Fund Romania, organizează primul Forum al Tinerilor Romi in perioada 22-27 noiembrie 2016 în Complexul studențesc TEI din București.

Scopul acestui eveniment este de a creste numărul de tineri romi implicați în societatea civilă de tineret din Romania.

Obiectivele acestui eveniment vizează:

 • dezvoltarea de noi parteneriate intre societatea civila, instituțiile publice si organizațiile de tineret rome sau tineri romi,
 • creșterea gradului de cunoștințe a tinerilor romi in legătura cu societatea civilă de tineret din Romania
 • dezvoltarea unei rețele de tineri romi care sa fie active si sa lupte împotriva discursului instigator la ură.

Forumul Tinerilor Romi este o inițiativă nouă, care dorește să aducă tinerii romi la dialog și dezbatere pentru interesele comune în ceea ce privește crearea unor parteneriate cu organizațiile naționale și internaționale de tineret și combaterea discursului instigator la ură.

În cadrul proiectului Forumului Tinerilor Romi se vor întâlni în noiembrie 2016 la București, 100 de tineri romi pentru a participa la un atelier de educație non-discriminare cu metode non-formale.

Tinerii cu vârste cuprinse între 16 si 30 de ani se întâlnesc în cadrul seminarului care se va desfășura pe parcursul a 6 zile. In 5 grupuri de lucru, ei se vor familiariza prin metode non-formale de educație cu elementele care stau la baza conceptele de antidscriminare, dezvoltare organizațională și implicare în comunitățile de romi, comunicarea cu mass-media, voluntariat, consiliere și orientare.

În cadrul acestui eveniment ne dorim sa avem un număr semnificativ de indicatori precum:

 • 100 de tineri romi care participa la întâlnire
 • 5 workshop-uri
 • 10 organizații de tineret rome sau grupuri de inițiative
 • 5 organizații naționale de tineret
 • 2 rețele Europene de tineret rome
 • 15 activiști romi naționali si internaționali

Rezultatele așteptate în urma acestui eveniment sunt:

 • Creșterea gradului de implicare a tinerilor romi in rețele naționale de tineret
 • Realizarea a 5 documente cu recomandări care vizează creșterea gradului de participare al tinerilor romi in viața civilă în România.
 • Includerea tinerilor romi ca și prioritate în programele de finanțare destinate tinerilor in Romania
 • Încurajarea participării tinerilor romi în structuri de tineret existente de la nivel național și reprezentarea tinerilor in structuri reprezentative ale romilor de la nivel național
 • Creșterea vizibilității tinerilor romi la nivel național