16 Mai - Ziua Rezistenței Romilor


Uniunea Civică a Tinerilor Romi din Romania împreună cu organizațiile locale de romi din Cluj Napoca, organizează o întâlnire dedicată Zilei Rezistenței Romilor la Instituția Prefectului din județul Cluj, in data de 16 mai 2018, începând cu orele 10:00.
Aducem în atenția publică un moment istoric important pentru minoritatea natională a romilor, sărbătorind Ziua Rezistenței Romilor – 16 Mai și făcand cunoscute faptele eroice ale romilor din lagărul Auschwitz-Birkenau
În data de 16 mai 1944, forțele SS ale Germaniei naziste au inițiat exterminarea romilor în vederea lichidării lagărului, dar au întâmpinat opoziția îndarjită a acestora, deși erau înarmați cu simple unelte (bâte, lopeți, pietre) sau chiar cu mâinile goale. Romii au rezistat, au luptat și au învins forțele speciale naziste dotate cu arme de foc și echipament militar. Eroismul romilor a condus la renunțarea, de către forțele naziste, la planul de lichidare a lagărului în luna mai.
Romii au câștigat două luni și jumătate de viaţă, dar, mai mult decât orice, și-au recâștigat demnitatea etnică și umană.Exterminarea lagărului romilor din Auschwitz a avut loc pe 2 august 1944, dată la care au fost gazați 3000 de romi într-o singură noapte.

Parteneri:

Centrul Romilor pentru Intervenție Socială și Studii-Romani Criss
Asociația Studenților Romi Romano Suno din Cluj Napoca
Asociația Umanitară Chara din Cluj Napoca.

Roma Education Fund Romania

Comunicat de presa UCTRR 16 mai 2018Join & Share on Facebook