În data de 15 martie 2021, UCTRR a depus o plângere la CNDC împotriva fostului ministru al educației, cercetării, tineretului și sportului – Daniel Funeriu, pentru postarea făcută pe platforma publică de socializare Facebook, în data de 20 februarie 2021, precum și pentru comentariile ulterioare care aduc atingere demnității romilor și crează o atmosferă degradantă și ofensatoare împotriva romilor.

Postarea, făcută chiar în data de 20 februarie care este recunoscută public drept Ziua dezrobirii romilor, constituie o minimalizare a importanței sclaviei acestora. Daniel Funeriu recunoaște în mod explicit, de altfel, într-unul dintre comentariile făcute la postare, că a urmărit întocmai acest lucru, respectiv că a făcut această postare în aceasta dată, în mod intenționat, fapta îmbrăcând astfel forma intenției directe.

Asocierea romilor cu fenomenul de infracționalitate, pe lângă faptul că este dovada clară a unei gândiri rasiste, crează o situație de inferioritate bazată pe criteriul originii etnice a comunității rome față de restul populației, prin atingerea adusă dreptului la demnitate a membrilor săi.

Precizăm că indiferent de persoanele care vor denigra imaginea romilor, UCTRR va lua măsuri ferme împotriva acestora.