SCRISOARE DESCHISA 

 

Catre: Klaus Werner Iohannis, Președintele Romaniei, 

Catre: Guvernul Romaniei, 

In atentia: Domnului Florin Cîțu, Prim-ministrul Romaniei 

Catre: Ministerul Afacerilor Externe, 

In atentia: Doamnei Oana Florentina Ezer, Agent Guvernamental CEDO 

Catre: Institutia Prefectului Judetului Arad 

In atentia: Domnului Gheorghe Stoian, Prefect 

Catre: Primarul municipiului Arad 

In atentia: Domnului Calin Bibart, Primar 

Catre: Consiliul local al municipiului Arad 

In atentia: Domnilor si doamnelor consilieri municipali 

PRIMARUL MUNICIPIULUI ARAD VREA SA ARUNCE IN STRADA 

72 DE FAMILII IN TOIUL IERNII, IN PLINA PANDEMIE! 

72 familii insumand peste 250 de persoane dintre care 150 copii, alaturi de UCTRR, va solicita sa anulati somatiile emise privind demolarea locuintelor si sa initiati demersurile pentru punerea in legalitate a acestor imobile conform obligatiilor ce revin autoritatii locale conform legii nr. 151 / 2019. 

In data de 16 ianuarie 2021, arhitectul municipiului Arad a emis somatii catre familiile din comunitatea roma din str. Marului punandu-le in vedere sa isi demoleze de buna voie locuintele si amenintandu-le ca, in cazul in care nu se conformeaza, institutia le va demola casele fara sa raspunda pentru “pagubele provocate”. Motivul pentru care se doreste demolarea locuintelor romilor este crearea unei zone de agrement pentru cetatenii de alte etnii. 

Aceasta actiune a Primarului municipiului Arad constituie un act grav de rasism si o incalcare flagranta a legii! 

Primarul aplica legea in mod profund rasist, focalizandu-si atentia asupra locuintelor din comunitatea roma pentru lipsa documentatiei legale. Acesta nu aplica legea si pentru alte comunitati, comunitati in care nu au loc asemenea masuri colective de demolare a locuintelor aradenilor. Cu alte cuvinte, doar in comunitatea de romi se demoleaza in mod colectiv locuinte, fara ca aceasta masura sa fie aplicata in mod similar si in alte zone ale localitatii.

Motivul pentru care se doreste demolarea locuintelor acestor familii de etnie roma constituie un simplu pretext. Realizarea unui loc de agrement, nu constituie o necesitate absoluta, de natura sa justifice o asemenea ingerinta in sfera dreptului la proprietate si a dreptului la viata privata, in sensul Conventiei Europene a Drepturilor Omului. Totodata, acest obiectiv, chiar si in ipoteza in care ar fi fost necesar, este pus in practica intr-o maniera care nu respecta principiul proportionalitatii, in sensul jurisprudentei CEDO. 

Legislatia romaneasca interzice cu desavarsire o asemenea masura. In acest sens, va aducem la cunostinta ca in timpul iernii o evacuare constituie o incalcare a art. 896 din Codul de Proceduura Civila la alin. (1) dupa cum urmeaza: 

“Nicio evacuare din imobilele cu destinaţie de locuinţă nu poate fi făcută de la data de 1 decembrie şi până la data de 1 martie a anului următor, decât dacă creditorul face dovada că, în sensul dispoziţiilor legislaţiei locative, el şi familia sa nu au la dispoziţie o locuinţă corespunzătoare ori că debitorul şi familia sa au o altă locuinţă corespunzătoare în care s-ar putea muta de îndată.” 

Constitutia Romaniei protejeaza, in masura in care este respectata, drepturile cetatenilor: 

România este un stat social “în care demnitatea omului, drepturile și libertățile cetățenilor (…) reprezintă valori supreme și (…) sunt garantate” (art. 1). 

Statul este obligat “să ia măsuri de dezvoltare economică și de protecție socială, de natură să asigure cetățenilor un nivel de trai decent“ (art. 47). 

In opinia noastra, demolarea locuintelor acestor familii nu este de natura sa contribuie la asigurarea unui trai decent. 

In aceasta perioada dificila, cu atat mai mult, autoritatile locale si centrale trebuie sa fie alaturi de cetateni si sa-i sprijine in a avea o locuinta, avand in vedere ca virusul SARS COV-2 face ravagii in tara noastra si in intreaga lume. 

Totodata, solicitam in mod explicit Prefectului Judetului Arad sa atace in instanta orice decizie luata de autoritatile locale pentru evacuarea romilor si demolarea locuintelor acestora. Aceasta prerogativa le este acordata prefectilor in conformitate cu prevederile art. 123 din Constitutia Romaniei si ale legii contenciosului administrativ. 

Tot in acest sens, va aducem respectuos la cunostinta ca vom sesiza si organele juridice competente cu privire la aspectele semnalate, dar va reiteram solicitarea noastra respectuoasa de a anula somatiile de evacuare a romilor din str. Marului din municipiul Arad. 

Va invederam faptul ca, intr-o cauza similara (Yordanova si altii), Bulgaria a fost condamnata de Curtea Europeana a Drepturilor Omului, pentru un comportament similar al autoritatilor locale.

Stimate domnule Primar, speram ca veti intelege, inainte de a fi prea tarziu, ca actiunea pe care ati initiat-o este profund inumana, ca este in mod clar ilegala si ca nu va conduce la altceva decat la condamnarea statului roman in fata CEDO si, lucrul cel mai grav, la distrugerea vietii a peste 250 de oameni, dintre care peste 150 de copii. 

In masura in care apreciati ca solutia pentru comunitatea roma este sa construim impreuna si nu sa distrugem, UCTRR va sta deplin la dispozitie pentru realizarea tuturor demersurilor necesare, in parteneriat si cu titlu gratuit. 

In speranta ca veti da curs solicitarii noastre, va rugam sa primiti, expresia salutarilor mele distinse. 

Cu stima, 

Presedinte, 

Norbert Iuonas